CAZIN:Seminar za proizvođače kornišona

krastavac-cazin– Iako je proizvodnja krastavca u USK dobro organizirana ostvarena godišnja proizvodnja još nije na zadovoljavajućem nivouBIHAĆ, 19. novembra – Iako je proizvodnja  krastavca u USK dobro organizirana   ostvarena  godišnja   proizvodnja još nije na zadovoljavajućem nivou. Procjenjuje se da prinosi…

– Iako je proizvodnja krastavca u USK dobro organizirana ostvarena godišnja proizvodnja još nije na zadovoljavajućem nivou

BIHAĆ, 19. novembra – Iako je proizvodnja  krastavca u USK dobro organizirana   ostvarena  godišnja   proizvodnja još nije na zadovoljavajućem nivou. Procjenjuje se da prinosi po dunumu iznose izmedju 3 do 11 tona, a moglo bi se, tvrde u Poljoprivrednom zavodu USK, proizvoditi puno više. Za razliku od dobre prošle godine, ovu  su pratile vremenske neprilike,  a uz to, problemi su nastali i kod  cijene, sigurnog otkupa i garantiranog roka isplate.

U USK  registrirano je više otkupljivača voća i povrća. Novoosnovana  cazinska zadruga Agrodar od ove godine vrši otkup kornišona. Zadovoljni su sa brojem kooperanta i ostvarenom proizvodnjom od 700 tona, koja je skoro u cjelosti plasirana na ino tržište. Planiraju proširiti se  i na područja van USK.

Kako bi  se u ovom dijelu poljoprivredne proizvodnje ostvarili  visoki prinosi  potrebna su znanja  i  savremene  tehnologije. Upravo o tome govorilo se na  seminaru  organiziranom za  zadruge koje se bave otkupom kornišona.

Stručnim predavanjima  redovno prisustvuju uposlenici zadruge „Voćar“ iz Zvornika. Ovaj poslovni subjekat  najveći je otkupljivač  krastavaca za područje sjeveriostočne Bosne. Sa 1.200 kooperanta ostvaruje godišnji otkup  do 3.000 tona.

Već sutra priliku da čuju o najnovijim dostignućima u proizvodnji kornišona dobiće i sami proizvodjači  na  seminaru koji će biti organiziran u Cazinu.