Grad Bihać i SPZ Agrodar nastavljaju podršku proizvođačima krastavaca i malina

10904527_408736669251651_6261117742810246087_oS ciljem podrške razvoju poljoprivredne proizvodnje na području grada Bihaća mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća potpisao je danas Sporazum o partnerstvu sa Aldinom Kuduzovićem, direktorom Specijalizirane poljoprivredne zadruge Agrodar koja djeluje pri kompaniji Poljosementi.

Sporazum se se odnosi na garantirani otkup krastavca kornišona i jagodičastog voća za višegodišnji vremenski period, a obaveze zadruge odnose se na nabavku i distribuciju sjemena i ostalog repromaterijala potrebnog za sjetvu krastavca kornišona, nabavku i distribuciju sadnog materijala maline, te garantovan otkup krastavca kornišona i malina u narednih deset godina.

“ I ove godine nastavljamo sa podrškom našim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave proizvodnjom krastavca kornišona i malina i ovaj projekat prošle godine rezultirao je otkupom 80 tona krastavaca po cijeni od 1,10 KM što u konačnici znači 80.000 KM plasiranih sredstava prema poljoprivrednicima. Ove godine očekuje se cijena od 1,20 KM za krastavce prve klase I do 3 KM za maline što uz naše poticaje znači konkretnu podršku prema građanima Bihaća koji žive od poljoprivrede “- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Sporazumom je također predviđena nabavka i distribucija sistema za navodnjavanje u optimalnim agrotehničkim rokovima, pružanje stručnih i savjetodavnih usluga u toku procesa proizvodnje i obilazak korisnika, a cijena i rok po klasama definisat će se Ugovorom sa krajnjim korisnicima.