Krajiški kesten dospio do tržišta Italije i Mađarske

kesten-cazinZahvaljujući dobrom urodu kestena, ali i sve većem broju otkupnih mjesta, mnogi građani USK uspjeli su prodajom ovog ukusnog šumskog ploda popraviti svoj kućni budžet. Na prostoru Kantona ove godine bilo je šest otkupljivača, među kojima i Specijalizirana poljoprivredna zadruga…

Zahvaljujući dobrom urodu kestena, ali i sve većem broju otkupnih mjesta, mnogi građani USK uspjeli su prodajom ovog ukusnog šumskog ploda popraviti svoj kućni budžet. Na prostoru Kantona ove godine bilo je šest otkupljivača, među kojima i Specijalizirana poljoprivredna zadruga „Agrodar” iz Cazina.

14 lokacija

Pored poljoprivrednih proizvoda, zadruga je ove sezone na 14 lokacija otkupljivala i kesten. Prikupila je oko 200 tona kestena, koji je plasirala na tržište Italije i Mađarske. Prema riječima direktor zadruge Aldina Kuduzovića, sva otkupljena količina kestena uredno je plaćena građanima, i to na početku po cijeni od 1,40 KM po kilogramu, a kasnije u jeku sezone, po 1 KM za kilogram kestena.

– Bila je velika potražnja za kestenom i ovo što se desilo je izuzetno dobro za naše građane. Velika količina kestena, negdje oko 1.000 tona, ove godine je izvezena iz USK, konkretnije iz tri općine u kojima uspijeva kesten, a to su Cazin, Velika Kladuša i Bužim. Tako se zahvaljujući kestenu u naš kanton slio skoro milion maraka, što su itekako osjetili i sakupljači. Drago nam je zbog toga, jer kad su zadovoljni naši građani i kooperanti, onda smo zadovoljni i mi – istaknuo je Aldin Kuduzović, direktor SPZ „Agrodar” iz Cazina.

Uredna isplata

Dodaje da se svi slažu s činjenicom da je ove sezone kvalitet kestena bio izuzetno dobar iako je urod bio nešto manji nego prošlih godina. I cijenom su uglavnom svi zadovoljni, a posebno isplatom na licu mjesta prilikom predaje kestena.

1.000.000 maraka slio se u Kanton u proteklom periodu zahvaljujući prodaji kestena