CAZINSKI AGRODAR U BIVŠIM POGONIMA POLIETILENKE OTVARA HLADNJAČE

„Agrodar“ kupio hale koje se prostiru na deset i ostale površine na trideset i pet dunuma.

Specijalizirana poljoprivredna zadruga Agrodar iz Cazina kupila je u stečajnom postupku dio nekretnina kompleksa tvornice ambalaže Polietilenka u Bihaću u kojima će biti otvorena hladnjača za voće i povrće, proizvodni pogon za krastavce korni one i kesten, te ostali potrebni kapaciteti za voće i povrće. U toku su građevinski radovi u objektima koje je potrebno prilagoditi djelatnosti ove zadruge.
Kako kaže Aldin Kuduzović, direktor SPZ Agrodar Polietilenke prodane su u stečajnom postupku, a Agrodar se kao ponuđač javio na javni poziv, zadovoljio kriterije i program kojeg su predstavili stečajnom upravitelju, te tako kupio hale koje se prostiru na deset i ostale površine na trideset i pet dunuma.
Tim programom bit će zastupljeni kapaciteti hladnjača za voće i povrće, proizvodni pogon za krastvce-korni one i kesten, te ostali potrebni kapaciteti za voće i povrće, kaže Kuduzović.
Nakon zimske pauze, početkom vegetacije zadruga će otpočeti s radom pa se mogu očekivati intenzivniji građevinski radovi na objektima a programom proljetne sjetve bit će zasađene parcele krastavca-korniona, malina, te feferona kao novog projekta kojeg su u SPZ Agrodar pokrenuli zajedno s jednim partnerom iz Njemačke, pa ih na proljeće očekuje mnogo posla.

Iz godine u godinu, broj kooperanata u našoj zadruzi se povećava. Trenutno smo na brojci od 1.500 ljudi a svaki taj kooperant otprilike na svojoj parceli na kojoj radi zapošljava još dva do tri radnika, tako da možemo reći da je to skoro oko 3.000 ljudi. Očekujemo ove godine još veći rast, pogotovo na području grada Bihaća, a i bližih mjesta upravo zbog nakon preseljenja u općinu Bihać, dodaje Kuduzović.

Pored krastavca-korniona i maline, otkupa šumskih plodova, prvenstveno kestena i proizvodnje žitarica, ove godine će uz feferone proizvoditi i ostale vrste paprika. Instalirat će nove rashladne kapacitete oko pet hiljada tona koji će biti ubjedljivo najveći u regiji.